Urzędnicy UE chcą zakazać używania cynamonu

Urzędnicy z Brukseliwpadli na kolejny genialny pomysł chcą ograniczyć możliwości używania cynamonu w produkcji żywności.

2 comments Europa dotevo bankier.pl 0

Brak powiązanych.
zskk

bankier sięga dna. Było wystarczająco juz badan które twierdzą, że aspartam (jak i cyklaminian sodu) nie jest bardziej szkodliwy niż jakakolwiek inna naturalna postać cukru.

Zauberlehrling

Ten artykuł to zwyczajnie nieprawda. Limit (nie jakoś bardzo szkodliwej) kumaryny został ustalony już w 2008, na poziomie 5-50 mg/kg, w zależności od produktu. Pod koniec 2013 duńska agencja ochrony żywności w kontroli stwierdziła przekroczenie dopuszczalnego limitu w prawie połowie wyrobów i kazała to tylko poprawić. A badania potwierdziły, że aspartam jest bezpieczny.