Potrzebuję porady, bo nigdy czegoś takiego nie kupowałem. Jak wybrać dobry piekarnik głównie do pizzy, ale także i do pieczenia ciast (żeby Moja Lepsza Połowa była także zadowolona ).
@GeraltRedhammer: Niedawno kupowałem piekarnik i tak naprawdę niewiele się od siebie różnią. Dla mnie podstawą (oprócz tego żeby miał odpowiednią szerokość) był termoobieg, funkcja samoczyszczenia, klasa energetyczna, cena i gwarancja. Reszta to już pierdoły. Bez termoobiegu nie kupuj (chociaż nie wiem czy jeszcze takie produkują).
@GeraltRedhammer: W przypadku pizzy chcesz piekarnik o jak najwyzszej mocy i z termoobiegiem. Reszta to detale i zwykle sa takie same u wiekszosci producentow.
@Volkh: @borysses: Założyłem temat, bo często wyskakują mi takie rzeczy i stąd moje pytanie czy takie coś to już piekarnik: http://allegro.pl/piekarnik-45l-max2800w-berlinger-termoobieg-rozno-i3946616822.html Tradycyjne piekarniki zaczynają się od 1000 zł. @osiwiony:
ale stać cie na prąd? 0_o
??? Wątpię żeby użycie piekarnika 2 razy w tygodniu podwyższyło rachunek za prąd o więcej niż 20 zł. miesięcznie
@GeraltRedhammer: chceż 2x w tyg. ? ohohoho bogacz ;p my przestaliśmy praktycznie używać piekarnika, z powodu prądu właśnie ;] daj znać ile ci podskoczy prąd jak już zaczniesz używać bo może nam krasnoludki kradną prąd :D
Ja bym to nazwał opiekaczem, ale to tylko ja...
Obawiam się, że nie tylko ty. Stąd moje pytanie, jak wybrać najtańszy, ale prawdziwy piekarnik. @osiwiony Obecnie płacę grosze za prąd, wychodzi mi przy palce, zmywarce i kuchence indukcyjnej (co 2 dzień jest coś gotowane) około 50 zł. za miesiąc, więc raczej jeden dobry piekarnik nie podbije tego za bardzo.
@GeraltRedhammer: Dla mnie piekarnik musi mieć coś związanego z ogniem, a gaz nawet jakbyś w butlach kupował przy okazji pieczenia wyjdzie Cię ~3x taniej (za energię). Stary wybuduj na podwórku kamienny piec (wystarczy trochę zacięcia i cegły klinkierowej).
A na poważnie to tak jak chłopaki mówili. Popatrz na klasę energetyczną i musi mieć termoobieg. Reszta to w zasadzie Twoje/Twojej kobiety widzimisię.
@Writer: generalnie piekarnik ma za zadanie długo utrzymywać temperaturę, to nie jest do pizzy. Tam jest duża mocna grzałka która bierze prąd ale ma spełnić swoje zadanie i spełnia. Ciasto piecze się raz na jakiś czas ale raczej nie 2x tydzień ciasto właśnie potrzebuje długo stabilnej wysokiej temp co kosztuje trochę prądu. @shish: pewnie że gaz lepszy bo tańszy co tu dużo gadać. Ale piekarników na gaz chyba się już nie robi albo rzadko spotykane (te nowe) nie wiem...@GeraltRedhammer: może ci podskoczyć i to znacznie zależy jak często będziesz używał :) u mnie było to samo :) a kuchenka ind. fajny wynalazek bo oszczędny :) ciekawy czy oszczędniejsza od gazu
@osiwiony: Robią, robią. Fakt. Z roku na rok coraz mniej, ale robią. np http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy,g4.bhtml
@osiwiony: Mnie też się marzy taki skurwiel do zabudowy, a nie jak coś piekę, to kurde na klęczkach, albo taboreciku xD Tylko ten akurat jest bez termoobiegu.
@GeraltRedhammer: Nie wiem jakie teraz są piekarniki, kupiłam 7 lat temu, wybrałam średniopółkowy w ikei, bez rożna, bo zawyżało cenę, ale za to z boosterem. To jest boska funkcja - w 5 - 7 min masz rozgrzany do nieprzytomności piec gotów przyjąć wszystko co Ci do głowy przyjdzie :) , a skraca czas do minimum. Ogólnie - kup prostszy, ale lepszej firmy. Jak wszystko zresztą - kukułki mieć nie musi :)