Naukowcy ostrzegają przed nadmierną zawartością cukru w produktach
Brytyjscy doktorzy i naukowcy wzywają wiodących producentów żywności o zmniejszenie ilości cukru w ich produktach o 30 procent. Ich zdaniem nadmiar cukru przyczynia się do epidemii otyłości i cukrzycy.3 comments Zdrowie Writer onet.pl 0
Comments
A czym wypełnią ten ubytek słodkości? Sztucznymi słodzikami bo naturalne są za drogie. Śmierdzi mi tu lobby.
Tak nawiasem: wlejscie do szklanki wodę i wspypcie 9 łyżeczek cukru i spróbujcie to wypić. Domyślam się że wykręca ryj, ale producenci napoi colopodobnych dodają kwasu fosforowego żeby zmniejszyć te odczucie przesłodzenia; gaz też robi swoje a kalorie się zgadzają.
Dobrym zjawiskiem jest to że wiele producentów slodkśoci promuje aktywny tryb życia
@Gitman87:
Może być i tak, gdyby potępiali ten cukier, a nie potępiali już np. syropu glukozowo-fruktozowego, to wyszli by na hipokrytów. Czy może traktuje się go jako cukier i o nim jest też artykuł?
@Writer: Sacharozę i syrop glukozo-fruktozowy mozna potraktować tak samo pod wzgledem kaloryczności a przeciez o tym jest mowa w artykule. A z tego co wiem glukoza jak i fruktoza należaca do cukrow prostych może prowadzić do szybkiego tycia poniewaz bardzo szybko jest uwalniana do krwiobiegu - a to oznacza że mamy mniej czasu na jej spalenie i zapobiegniecie odkładania się tłuszczu.