@zskk: prawie żadnej żyły, tylko kości musiałem powyjmować bo dość "surowe" było, obrane tylko ze skóry i grubszej warstwy tłuszczu. ścięgna zostawiłem w mięsie i upiekły się smacznie. super się upiekło, jest miękkie mięso, smaczne, smak nie do podrobienia, dałem u rzeźnika £15 za kg, ale warto. pro-meat, mam zarąbisty obiad na 3dni, bo to mięso jest dobrze sycące. jakby mnie było stać to bym już nigdy kurczaka ani indyka nie jadł chyba. polecam. sam zobacz, żadnych żył nie widać, samo piękne mięso.
@zskk: nogę można piec z kością, wtedy więcej sosu jest rzekomo, ale jak chcesz podzielić na porcje to musisz oddzielić kość i przed pieczeniem przygotować porcje, piekłem godzinę na blaszce na 110'C. urywa dupę.
@borysses: Jedyna zaleta jest taka, że karczek w miodzie z piwkiem, z grilla, latem, nad jeziorem. Więcej plusów świniaka nie widzę.
@Wojnar: Mieso jest dosyc neutralne smakowo i zawiera sporo tluszczu dzieki czemu daje duze pole do popisu w kuchni. Od pieczeni, przez gulasze, szynki i przetwory przez sznycle, burgery i wiele, wiele innych. Znam sporo profesjonalnych kucharzy z czegow spora czesc pracuje w dobrych knajpach a dwoch nawet w takich co maja gwiazdki miszlena i kazdy uwaza podobnie jak ja. Swiniak jest genialny dzieki mnogosci sposobow na jakie go mozna przygotowac.
Baranina jest zajebista, zabojadzki gulasz barani w pieprzowym sosie jest palce lizac, pieczenie, kebaby itp sa zajebiste, ale tu mieso dyktuje smak :)