Przeźroczysta Coca Cola bez specjalnych składników.

Tłumaczenie wytłumaczenia w komentarzu.

2 comments ciekawostki Deykun youtube.com 0

Brak powiązanych.
Deykun

Ze strony autora:

Oddzielenie się jest wynikiem reakcji pomiędzy kwasem fosforowym w coli, a mlekiem. Cząsteczki kwasu fosforowego łączą się z cząsteczkami mleka zwiększając swoją gęstość i oddzielając się od reszty cieczy. Pozostały płyn ma mniejszą gęstość od kwasu fosforowego i mleka więc jest wyżej.

Kwas fosforowy jest bezbarwny więc to tłumaczenie jest nie bardzo przydatne. Najprawdopodobniejsza przyczyna to, to, że dochodzi do denaturacji białka w mleku (kwaśne środowisko) a wytrącające się biało ma silne właściwości koagulujące. Zamiast mleka można użyć surowego jajka, wymieszać zawartość. via Analityk (wykop)

Karmel jest głównym barwnikiem i gdzieś ginie w tym procesie.

Writer

Ciekawe jak smakuje.

//będę musiał kiedyś to zrobić.