bankier sięga dna. Było wystarczająco juz badan które twierdzą, że aspartam (jak i cyklaminian sodu) nie jest bardziej szkodliwy niż jakakolwiek inna naturalna postać cukru.
Ten artykuł to zwyczajnie nieprawda. Limit (nie jakoś bardzo szkodliwej) kumaryny został ustalony już w 2008, na poziomie 5-50 mg/kg, w zależności od produktu. Pod koniec 2013 duńska agencja ochrony żywności w kontroli stwierdziła przekroczenie dopuszczalnego limitu w prawie połowie wyrobów i kazała to tylko poprawić. A badania potwierdziły, że aspartam jest bezpieczny.
Comments
bankier sięga dna. Było wystarczająco juz badan które twierdzą, że aspartam (jak i cyklaminian sodu) nie jest bardziej szkodliwy niż jakakolwiek inna naturalna postać cukru.
Ten artykuł to zwyczajnie nieprawda. Limit (nie jakoś bardzo szkodliwej) kumaryny został ustalony już w 2008, na poziomie 5-50 mg/kg, w zależności od produktu. Pod koniec 2013 duńska agencja ochrony żywności w kontroli stwierdziła przekroczenie dopuszczalnego limitu w prawie połowie wyrobów i kazała to tylko poprawić. A badania potwierdziły, że aspartam jest bezpieczny.