Wędzonki z Małopolski nie spełniają norm UE
Treść obalająca twierdzenie że i tak polskie tradycyjne wędzonki spełniają normy. Zamiast lisieckiej- karp wędzony- smacznego ;)3 comments Prawo Gitman87 polskieradio.pl 0
3 comments Prawo Gitman87 polskieradio.pl 0
Comments
A skąd tam benzopiren? Chemik potrzebny...
@mohairberetka: Z tego co wygooglowałem, to powstaje on podczas wędzenia i może przyczyniać się do nowotworów. Właśnie dlatego UE wprowadza te swoje regulacje.
//edit: i trafne stwierdzenie w komentarzu na polskieradio.pl Papierosy też są rakotwórcze, ale UE nie próbuje ich zdelegalizować ani zaostrzać norm.
Mnie najbardziej rozwaliło to że kiełbasa lisiecka jest wpisana prze UE jako produkt tradycyjnie polski (czyli przebadany i zatwierdzony i uznany jako polska specjalnośc) a teraz będzie de facto zakazany bo zmiana technologii produkcji sprawi ze to nie będzie to samo