Taiga
g/ZapytajSpolecznosc

co myślicie o jedzeniu zwierząt? uważacie, że jestesmy na tyle rozwinięci, że powinniśmy przestać jeść zwierzęta? czy jest to nasza ludzka natura i nie widzicie niczego złego w zabijaniu i "produkowaniu" zwierząt?

#
Wojnar

@Taiga: Sam jem coraz mniej i głównie wołowinę. Nie ze względu na zabijanie i produkowanie zwierząt, tylko kiepską jakość produktu i ilość chemikaliów/antybiotyków. Mam w ogóle mieszane odczucia na ten temat - z jednej strony hodowla zwierząt jest wysoce nieopłacalna energetycznie, gdyż kawałek mięsa który się kupuje to tylko 20% energii włożonej w jego przygotowanie, z drugiej strony ciężko jest żyć bez burgerów i bekonu :D Jeśli laboratoryjna produkcja mięsa stanie się tania i dojdzie do skutku to jestem jak najbardziej za zaprzestaniem hodowli.

#
Kokofon

@Wojnar: Podobno za 5 lat laboratoryjne mieso ma byc produkowane masowo... PODOBNO...

#
Wojnar

@Kokofon: To podobno mnie martwi. Kilka lat temu jak wyhodowali pierwszego burgera to był strasznie drogi. Sam twórca mówił, że przynajmniej 10 lat jeszcze minie i początkowo będzie tylko towarem luksusowym. Zobaczymy jak się sprawa rozwinie, ale trzymam kciuki :D

#
Aleks

@Taiga: Z tego co się orientuję dieta bez mięsa wychodzi sporo drozej

#
daroosoldier

@
Taiga
: Jesteśmy wszystkożerni z natury czy tego chcemy czy nie. Pracuję fizycznie dzięki mięsu mogę mieć odpowiednią ilość energii siły i masy by nie odbijało się to na negatywnie moim zdrowiu.

#
Taiga

@Aleks: no bo nie jest jeszcze popularna za bardzo ;p ciężko znaleźć odpowiedniki, zwłaszcza w Polsce ;)

#
Taiga

@daroosoldier: pytanie czy nie powinniśmy tej natury zmienić...
warzywa i owoce podobno też dostarczają dużo energii ;)

#
Taiga

@Wojnar: @Kokofon: a mnie osobiście przeraża wizja jedzenia sztucznego mięsa i jestem za kupowaniem mięska od rolników ;)

#
Wojnar

@Taiga: Mnie z kolei przeraża wizja kupowania od rolników :D Tak na serio to sztuczne mięso ma same plusy w porównaniu z naturalnym - niskotłuszczowe, bez antybiotyków, bez różnego rodzaju mączek sojowych, pewnie też peklosol nie będzie potrzeba no i żadne zwierzątko nie ucierpi. Jak będzie w praktyce - pewnie się przekonamy. Co do warzyw i owoców to z doświadczenia wiem, że za mało. Albo się trzeba czystym białkiem wspomagać, albo dużą ilością ryżu/kasz/nabiału. Soja i inne produkty podobne mają całkiem słabą przyswajalność białka. Węglowodany i tłuszcze już lepiej.

#
Taiga

@Wojnar: yhym zobaczymy w praktyce jak to wyjdzie i jaki efekt będzie dawało takie długotrwałe jedzenie 'mięsa' :-)
Co do jedzenia samych warzyw i owoców jestem tego samego zdania

#