occulkot
g/piwo

Komes Porter - mam wrazenie ze jak pilem pare miechow temu byl slodszy. Teraz zdecydowanie gorzki, bogaty bukiet owocowy. 5+/6. Trzeba teraz zywca przypomniec bo dawno nie bylo.

#
Volkh

@occulkot: Komes Porter Bałtycki to moim zdaniem najlepszy porter na rynku.

#
Cieniu

@occulkot: Próbowałem go kiedyś, ale strasznie zalatywał spirytusem. Ohyda.

#
GeraltRedhammer

@occulkot: Ogólnie Browar Fortuna ostatnio bardzo zwyżkował moim rankingu. Same wyborne piwa wydaje.

@Cieniu:
Ja też nie przepadam za wszystkimi ciemnymi, bo niektóre mają zbyt intensywny kojarzący się z anyżem smak.(tak, wiem, istenieje spora grupa miłośników tego smaku, ale dla większości jest on ohydnie "asfaltowy"). Natomiast jak piwo zalatuje spirytusem to źle świadczy o producencie, czyżby jednak przy niektórych partiach oszukiwali?

#
xerez

@Cieniu: @GeraltRedhammer:

Jeśli w piwie które z założenia jest mocne (porter bałtycki/RIS) czuć spirytus to znaczy, że piwo jest niedoleżakowane, najlepiej kupując takie trunki odczekać miesiąc lub dwa, aż się ułożą smakowo. Długie leżakowanie to spory wydatek, a nasze mini browary nie mają odpowiednich mocy na takie akcje. Wyjątkiem jest Ciechan, który wypuszcza co roku swojego Portera Grudniowego (trzyletniego). Co do Komesa PB to ostatnio zdobył 3 miejsce na najważniejszym konkursie na świecie w swojej kategorii, a to chyba mówi samo za siebie.

#
occulkot

@Volkh: Pisalem gdzie indziej ale:

  1. Warnijski
  2. Lodzki
  3. Zywiec
    ;)
    @Cieniu: Pamietam takie czasy kiedy wszystkie piwa z fortuny napychaly karmelem. Czarne, Miodowe itd. Takie mordoklejki, wypic sie nie dalo. Teraz sie poprawilo. Smoki byly bdb, ale nie pamietam czy to z fortuny (czarny, srebrny, czerwony).

@GeraltRedhammer: Moze bylo za szybko zlane i sie smaki dobrze nie zmieszaly. Porter lodzki tez potrafi walic spirytem zaraz po otwarciu i na samym koncu. Ale zlezakowany dwuletni smakuje wysmienicie. Z reszta widze ze @xerez to samo napisal ;).

#