szarak
g/Gotowanie

Jak skutecznie zasuszyć przyprawy w domowych warunkach, bez jakichś specjalnych sprzętów? Próbowałem np. ze świeżą bazylią, okno, słońce, folia aluminiowa, ale efekt przeciętny - bardzo długo czekałem na wyschnięcie i mimo, że liście dają się kruszyć w palcach, to wciąż nie są suche tak jak bym chciał i chyba schły zbyt wolno

#
courso

@szarak: pewnie dlatego, ze polozyles na folii aluminiowej i podloze nie przepuszczalo powietrza przez to zatrzymywala sie wilgoc

#
Wojnar

@szarak: Ja wegetę raz w roku robię u babci, że warzywa trę, kruszę na jak najmniejsze części, w dzień schną na słońcu, w nocy w piekarniku w 40C i później do mielenia idą. Przeważnie cały proces kilka dni trwa. No i najlepiej na kratce jakiejś. Od razu zasuszyć wszystko ciężko.

#
kalmanawardze

@szarak: u mnie w rodzinnym domu się suszy w koszyczkach wiklinowych na parapecie/grzejniku, wcześniej zazwyczaj spędzają też trochę czasu w piekarniku na folii ;)

#
szarak

@courso: @Wojnar: @kalmanawardze: dzięki, faktycznie mogłem zaniedbać dostęp do powietrza od dołu.

Raz na jakiś czas szaleję sobie i biorę te świeże przyprawy z marketów. Nie są drogie, ale utrzymanie ich przy życiu dłużej niż tydzień to dla mnie mission impossible, więc zacząłem suszyć :D

#
kalmanawardze

@szarak: mnie dobija moje szaleństwo na grzybobranie. Tyle tego nazbierałem tej jesieni, że 3/4 musiałem ususzyć i teraz nie mogę otwierać jednej szafki w kuchni, bo grzybowa woń jest tak ujmująca, że oczy łzawią. Tak jak uwielbiam ten zapach, to jego gęstość zabija. Ale własne suszonki najlepsze.

#
zskk

@szarak: posusz w piekarniku - ja pomidory suszę w 50* z termoobiegiem i lekko uchylonymi drzwiczkami

#
courso

@szarak: u mnie stoi bazylia sobie rosnie, zawsze zrywam po troche na spaghetti itd

#
szarak

@courso: Taka hipermarketowa? Przesadziłeś ją?

#
courso

@szarak: nie wiem jakie sa w polsce, u siebie kupuje w tesco juz w doniczce

#