lothar1410
g/pogaduchy

Tak sobie ostatnio czytam książkę 'Życie bez pszenicy' i zauważyłem, że praktycznie cała dieta moja i chyba większości Polaków składa się z produktów pszenicznych. Wszystko by było dobrze, gdyby ta pszenica, którą się dziś hoduje była tą samą pszenicą, którą hodowano 40 lat temu. Zauważcie też, że kiedyś jakoś problemu otyłości nie było, otyłym była osoba, która naprawdę dużo wpierdalała i się wogóle nie ruszała. A dziś? Wystarczy trochę podjeść, mieć trochę słabszą przemianę materii i kilogramy same rosną...

Pokaż ukrytą treść

Rzucę wam jakimś tematem bo cały czas pierdolicie o cebuli, ile można.

#
dotevo

@lothar1410: Cebula jest mniej kaloryczna. A na poważnie to coraz więcej ludzi ma uczulenie na gluten. Z drugiej strony nie wierze w te mity, że ktoś genetycznie jest gruby czy coś. Albo się wpierdziela więcej niż 2500kcal albo nie. No i poruszać się nie zaszkodzi.:)

#
m__b

@lothar1410: weź nie wchodź na ten temat. Znam ludzi, którzy zaczęli się jarać dietą bezglutenową i tak im się w głowach poprzestawiało, że szkoda gadać i nie ma z nimi żadnego kontaktu. Okazało się, że każdy bezglutenowiec staje się hardym lewakiem.

#
dotevo

@m__b: Różnie ludzie reagują na gluten. Widać, że na jego brak również.

#
tmkwu

@lothar1410: Cos w tym jest, w tym arykule http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0946672X08000679 pokazuja jak spadla zawartosc minaralow w pszenicy w przeciagu 160 lat.

#
m__b

@dotevo: jak "przestają jeść gluten" to im się "oczy otwierają". Nawijają jak nawiedzeni, że nagle czują jak "toksyny z organizmu same uchodzą", że nagle "schorzenia ich opuszczają" i potem zaraz wchodzą w sferę pro-eko i nim się obejrzysz, stają się hardymi lewakami i popierają Tuska i Korwina. Bo lewactwo to stan umysłu.

#
lothar1410

@tmkwu: pszenica jest modyfikowana, gdyż gdyby uprawiano gatunek pszenicy sprzed 40 lat (czyli ten naturalny) to wydajność z 1ha by była zbyt mała, co by nie pozwoliło na pokrycie zapotrzebowania.

#
tmkwu

@lothar1410: Jedna sprawa to odmiany, ale tez wplyw ma intensywne nawozenie. No i mamy takie efekty.

#
dotevo

@lothar1410: no i teraz jest spoko. Chcesz bez glutenu to płać więcej. GMO ma sporo zalet.

#
_lechu_

@m__b: stają się hardymi lewakami i popierają Tuska i Korwina - ?

#
GeraltRedhammer

@lothar1410: @dotevo @m_b @tmkwu Problemem jest zbytnie oczyszcenie współczesnej żywności i zbyt duża łatwoprzyswajalność a przez to puste kalorie. Dlatego białe pieczywo, kluski, ryż to bardzo kiepski wybór, tak samo jak każdy produk z niepełnoziarnistego ziarna.

Z obserwacji siebie, ale i także na podstawie analizy faktów doszedłem do wniosku, że przyczyną pojawienia się w XX wieku dużej liczby wad wzroku jest zbyt łatwoprzysfajalna dieta. Więcej napiałęm o tym tutaj: https://strimoid.pl/c/uRm4Ps#OkNQ47

Sam jestem krótkowidzem i dużo czasu poświęciłem na próbę odkrycia przyczyn najpopularniejszych wad wzroku (krótkowzroczność, nadwzroczność astygmatyzm). Fakt jest taki, że w XX wieku nastąpił olbrzymi wzrost w ilości wad wzroku. Przez długi czas szukałem informacji o tym co się zmieniło. Tv i komputery naukowcy dawno odrzucili. Kiedyś odnalazłem ciekawe badania z lat 50-tych na eskimosach, którzy cechowali się bardzo dobrym wzrokiem, niestety z upływem czasu ilość wad wzroku u nich zaczęła się wyrównywać z tą u białych. Wtedy naukowcy zaobserwowali, że ich styl życia niewiele się zmienił, ale dieta w sposób znaczny i to może być przyczyna wad wzroku.

Tak jest mi bardzo blisko do teorii, że problemy z wzrokiem spowodowane są przez dietę. Np. najpopularniejsza krótkowzroczność to nic innego jak za duże oko. Dieta białego człowieka w XX wieku bardzo się zmieniło z trudno przyswajalnej na łatwo przyswajalną, zbyt łatwo i szybko. Białe pieczywo, makarony i inne substancje łatwo przyswajalne powodują olbrzymie skoki cukru w krwii i zbyt szybki wzrost oka.

Chorzy na cukrzyce wiedzą jak zły jest wpływ gwałtownych skoków cukru w krwii na oczy i są bardzo dobrze zdiagnozowane powikłania oczne na skutek cukrzycy. Bez cukrzycy problemy z oczami nie są tak spektakularne, ale na pewno istnieje silna korelacja pomiędzy jedzeniem produktów łatwo przyswajalnych, skokami cukru i stanem wzroku.

Tak znalazłem w kilkunastu źródłach sugestie, że tak może być. Jednak żaden specjalista nie potwierdził tego na 100% i powinieneś to co napisałem traktować tylko jak moją subiektywną teorię. Trochę dziwi mnie, że nie są obecnie prowadzone żadne badania nad korelacją pomiędzy dietą a stanem wzroku. Szkoda, bo wydaje mi się, że to jest przyczyna.

Jak już tą teorię potwierdzą i dadzą za nią Nobla to pamiętajcie, że to ja pierwszy połączyłem fakty i głośno o tym mówiłem :-D

#