Suszenie mięsa - fotorelacja

Kilka własnych zdjęć z suszenia które zrobiłem.

37 comments Gotowanie jebiemnieto strimoid.pl 4

Do suszenia mięsa idalnie nadaje się wołowina. Niestety w Polsce jest droga i trudnodostępna. Dlatego zdecydowałem się suszyć wieprzowine.

Wieprzowina nie nadaje się do suszenia, ponieważ świnie mają dużo chorób i pasożytów. Jednak kupiona szynka "kulka" w biedronce jest przebadana pod tym kątem, więc ok. 

Jednak dzika nie radziłbym suszyć.

Więc mięso trzeba pociąć w plastry, potem w paski. Doprawić i zacząć suszyć.

Do dzieła.

https://i.imgur.com/BFew2XX.jpg
(Szynka "kilka" 15zł/kg z Biedronki)

https://i.imgur.com/VaYgKMx.jpg
(Kulka pocięta w plastry)

https://i.imgur.com/tAdww5P.jpg
(Tak to mniej więcej wygląda)

Plastry rozbiłem tłuczkiem do mięsa i pociąłem w paski.

https://i.imgur.com/0aY0mg9.jpg
(Mięsne paski)

https://i.imgur.com/JidL5uT.jpg
(<3)

https://i.imgur.com/jgtI8zL.jpg
(Napis Strimoid)

Mięsne paski doprawiłem olejem, solą i pieprzem. Niestety nie znalazłe w domu czerwonej papryki i bazylii, które bardzo lubie. Jednak mimo to mięso będzie pysznie smakować.

https://i.imgur.com/R7cIgR9.jpg
(Paski mięsa nadziane na zapałki i powieszone na kratce. Widok od góry.)

https://i.imgur.com/QBdGglQ.jpg
(Powieszone paski mięsa widok od boku)

https://i.imgur.com/dVAuf4U.jpg
(Powieszone paski mięsa widok od drugiego boku)

https://i.imgur.com/92khjPf.jpg
(Wiszące paski mięsa w piekarniku.)

Piekarnik ustawiłem na najmniejszą moc. Drzwiczki zostawiłem uchylone. Mięso ma się wysuszyć a nie upiec.

Do powiązanych dodam efekt końcowy.

andrzej_gownooki

heh wiedziałem że jakiś napis będzie ułożony

jkl

Z tego co ja slyszalem, to wieprzowina sie nie nadaje do suszenia, bo ma duza zawartosc tluszczu. Tlusz jest najlepsza pozywka dla bakterii - najszybciej sie psuje. Wlasnie przez ten tluszcz sie nie suszy wieprzowiny. Co do dzika, to jest to dziczyzna, ktora ma bardzo niska zawartosc tluszczu.

jebiemnieto

@jkl: Chodzi o bakterie, wirusy i pasożyty. Dlatego się nie suszy świni bo ma tego pełno. Suszone mięso zjada się de facto na surowo.

No ale mięso badane ze sklepu jest dobre, bo właśnie przebadane pod tym kątem.

jkl

@jebiemnieto: Na bank chodzi tez o tluszcz. Na bank.

rdzen

@jebiemnieto jak długo się suszy takie mięcho? Robisz to pierwszy raz czy masz już jakieś doświadczenie?
Suszoną wołowinkę bym zjadła, siostra mówi, że pycha, a ja nigdzie w sklepie znaleźć nie mogę bo u nas to bieda ;_;

pierog

@rdzen: jak ja jeszcze siedziałem w waaw i suszyliśmy razem, to wychodziło od 6 do 8 godzin. Na szczęścia kuchenka gazowa, a gaz na ryczałt, więc finansowo to się wyjątkowo opłaca.

jebiemnieto

@rdzen: Już suszyłem wcześniej wieprzowinę jak i wołowinę. W smaku jest oczywiście duża różnica. Ale wieprzowinka mimo wszystko też daje radę. Jeżeli jest przebadana oczywiście. Suszy się kilka godzin. Nigdy nie liczyłem w sumie. Trzeba to co jakiś czas sprawdzać.

Dodam, że mięso suszone ma to do siebie, że w piekarniku może się wydawać mega mokre. Jednak po wyjęciu i ostyfnięciu od razu twardnieje. Dlatego trzeba uważać by nie przedobrzyć.

rdzen

@jebiemnieto: a wołowinkę kiedy doprawiasz? Bo mówi się, że wołowiny się nie soli przed jej upieczeniem/smażeniem, ale skoro to jest suszenie to nie wiem jak to się ma do tej zasady.

jebiemnieto

@rdzen: Ja to zawsze po pocięciu walę do przypraw i suszę.

scape

Zwierzęce truchła, bleeh.

Tylko weganizm!

jebiemnieto

@scape: Smaczne są. Więc why not.

scape

@jebiemnieto: Wieprzowina jest nieczysta, nie jest halal.

Poza tym sam powinieneś zabić swojego prosiaczka i wypatroszyć go od początku do końca. Chyba, że nie masz jaj?

jebiemnieto

@scape: Jest nieczysta, ale badana. WIęc why not.

Wiesz... chętnie bym zabił i wypatroszył. Ale w bloku w Warszawie nie ma za bardzo jak ;_;

rdzen

@scape: lol na tej samej zasadzie powinieneś teraz iść i wydobywać węgiel chyba, że nie masz jaj, albo o! położyć asfalt, wydobyć ropę, zbierać zboże z pola itd. No i wyprodukować rower :3

scape

@rdzen: Czekaj, już skręcam. ;__;

scape

@jebiemnieto: OO WIĘC TAKI Z CIEBIE ŚREDNIOWIECZNY SMAKOSZ? TYLKO DOBRZE DOPRAWIONA WIEPRZOWINKA? NA MIODZIE PITNYM? A TO KURWA SMAKOSZ JEDEN CO MIESZKA W BLOKU, BO NIE STAĆ GO NA WŁOŚCI POD MIASTEM

jebiemnieto

@scape: Marynowane w miodzie pitnym było by za słodkie. Niestety nie odziedziczyłem po moich sarmackich przodkach zamiłowania do słodkich dań.

jebiemnieto

@tmkwu @kokaina @borysses @banmar @Kuraito @only_spam @Tanner @Xanthia @Rafiks @szarak @kucyk_pony @MoonAteTheDark @zskk @andrzej_gownooki @grzegorz_brzeczyszczykiewicz @akerro @Writer @pierog

Dodałem zdjęcia do powiązanych. Smakuje pysznie, jak zwykle. Lekko za słone (dałem pół łyżki stołowej soli), ale zjadliwe. Teraz to sobie jem jak chipsy. No, a suszenie poszło o wiele szybciej niż gdy wcześniej to robiłem. Teraz mam inny piekarnik, który jak się ustawi nawet na najmniejszą moc, to wali płomieniem największym do osiągnięcia tej temperatury. Ponieważ drzwiczki były otwarte, to piekarnik zawsze daje na maksa i suszenie zajęło 2.5 godziny. :3

borysses

@jebiemnieto: Na zapałkach? Nie mogłeś wykałaczek użyć?

jebiemnieto

@MoonAteTheDark: U mnie w zachodniej Waaw jest dzisiaj dyspensa <3
@borysses: Nie mam wykałaczek. Zresztą, nie ma wielkiej w tym różnicy.

Poduszkowiec_pelen_wegorzy

Jak to smakuje - bardziej jak pieczone mięso, czy surowe?

jebiemnieto

@Poduszkowiec_pelen_wegorzy: Ani jedno, ani drugie. To zupełnie inny smak jest. Który jest bardzo smaczny dla mnie.

rdzen

@Poduszkowiec_pelen_wegorzy: Ponoć smakuje jak bardzo słone czipsy. Ale to odnośnie kupnej wołowinki z usa. Nie jadłam, a bardzo bym chciała ;_;

localhost

@jebiemnieto: Zrób suszoną wołowinę, bo chcę zobaczyć, czy da się to łatwo zrobić :D

jkl

U Ruskich bardzo popularne jest suszone mieso. Stary z delegacji przywiozl ryby suszone, kalmary i wolowine. Bylo bardzo dobre.

jebiemnieto

@jkl: No, to jest super. Jednak nie wiem jak oni to suszą, że takie płaskie wychodzi. I czerwone. Mi się robi czarne i poskręcane :/

jkl

@jebiemnieto: Z wolowiny, to po pierwsze. Te ruskie tez byly idelanie plaskie, ale platy, nie paski. Twarde jak kamien do kiedy sie nie rozmoczylo w ustach.. Moze platy sie tak nie skrecaja? Moze szybkosc procesu ma znaczenie? Moze nie wisialo, tylko lezalo? Musisz potestowac ;) Albo poczytac...

zryty_beret

@jebiemnieto: Taki mały hint: saletra... Ona "utrzymuje" kolor. Jeśli robi się tzw. szare wędliny, to nie używa się saletry. Jeśli robisz mięso podsuszane (typu szynka parmeńska) to saletra jest obowiązkowa.

Tobie wyszło czarne, bo za szybko robiłeś w zbyt wysokiej temperaturze. Poskręcało się, bo nie było sprasowane. Co do tych wizytówek, to przypuszczam, że suszą większą porcję mięsa, a potem wykrawają z niego takie cuda.

edit: co do Twojego opisu na temat suszenia wieprzowiny... Suszyłem schab, karkówkę, szynkę, wszystko z wieprza. Jak udało się nie przesolić, to nawet bananowi smakosze pytali mnie, co to za frykas, czy to jamon serrano...

jebiemnieto

@zryty_beret: Muszę o tym poczytać. Ale saletra? To nie jest jakieś trujące? No a wyszło czarne... Nie mogłem suszyć wolniej, bo piekarnik jest pojebany i najpierw wali na full moc by mieć temperaturę docelową, a potem tylko dogrzewa. Przy otwartych drzwiczkach więc cały czas grzał pełną mocą hueh...

zryty_beret

@jebiemnieto: Saletra... Popytaj sobie w google :) Tam znajdziesz masę odpowiedzi, chociaż niektórzy będą polecać "sole peklowe". Nie znają się. Z dziada pradziada saletry się używało do suszonej szynki.

No i suszy się... Długo. Tygodniami. Nie w piekarniku, tylko wieszasz gdzieś pod sufitem, albo jak masz strych, to na jakiejś belce, zawinięte w gazę (tiul). To nie jest takie hop-siup :)