Ferun17
g/Kuchnia

a jakby tak
no wstyd powiedzieć
ale mam taki pomysł
Pokaż ukrytą treść spagetti wrapped

#
Show remaining entries (2 replies)
spam_only

@Ferun17:
Pokaż ukrytą treść wrapped

#
Ferun17

@spam_only: heh

#
sens
g/Kuchnia

Zrobiłem sobie ciasteczka z thc ale są kurde smaczne xd i zjadłbym więcej. Niby zrobiłem drugą partię bez, ale to dla dziewczyny i pewnie będzie zła że jej wyjadam

#
Pherun

@sens: legalize eat

#
Logika
g/Kuchnia

ale upał

#
Pherun
g/Kuchnia

Przychodzi facet do lekarza i mówi, że ma depresję.
Życie wydaje mu się ciężkie i okrutne.
Czuje się samotny w niebezpiecznym świecie.
Lekarz odpowiada, że kuracja jest prosta.
"W mieście występuje wielki klaun, Pagliacci."
"Proszę obejrzeć jego przedstawienie. To pana uleczy." Facet wybucha płaczem.
"Ale, panie doktorze...", mówi, "to ja jestem Pagliacci."

#
Runchen
g/Kuchnia

Gotowanie w Szybkowarze- czysta prezentacja bez pierdolenia i cieć.
#Poradnik #ASMR #Pan Marian i Szybkowar
#Gotowanie
#DlaCweliCoKorzystająZeStrimoidaTylkoPrzezSmartphonaJak ZwierzetaBoBrakImRozumuIgodnościCzłowiekaInarzekająNaŚcianęTekstu
#OgarnijSię
#PrzepisyNaBebisy
#PanMarianSamiecAlpha

https://www.youtube.com/watch?v=vQVkYspSx6s

#
ajdajzler
g/Kuchnia

https://youtu.be/vOeKnBntxao szybko zawolajcie pasiaka paska kuchenny pej bo ma odcinek lokatorow do obejrzenia on

#
ajdajzler

@basiura:

#
Runchen
g/Kuchnia

Dusze ta wołowinę już 2 godzinę i nic nie mięknie.
Co zrobiłem nie tak?
Może że stara krowa, albo bulionem za bardzo podlałem?

#
Show remaining entries (2 replies)
kakabix

@Aleks: spokojnie, znamy

#
Runchen

@Aleks: a to nie było że teleturniej coś?

#
zryty_beret
g/Kuchnia

Ten vortal umiera

#
Show remaining entries (2 replies)
ajdajzler

@zryty_beret: I może się sypie, może nawet dogorywa
Może dopiero wypływa jak Agnieszka Dygant
I jej prawdziwe oblicze - szczerze to pierdolę
Bo od początku odmawiam tu pacierze swoje

#
zryty_beret

@Aleks: the dead don't die - this isn’t going to end well

#
spam_only
g/Kuchnia

Szynki z bułką

#
Runchen
g/Kuchnia

Gotowałem zupę, (taką bieda jarzynową, ale sporo mięsa różnego) pod koniec wziąłem jakąś randomową zupę w proszku dla nadania smaku i charakteru, zapomniałem o tej zupie na godzinę xD
Nawet nie wykipiała za bardzo.
Serio, kurwa to jest najlepszy żurek everPokaż ukrytą treść xD Lecę gotować jajka na twardo i otwierać następną flaszkę wódki xD

#
ajdajzler

@Runchen: żarł pan żur

#
Aleks
g/Kuchnia

Czasem jem zwykłe kopytka, chociaż wolałbym gnocchi

#
Show remaining entries (3 replies)
Logika

@Pherun: https://i.imgur.com/OZBm5qw.png
nie ogarniam japomckiego

#
Pherun

@Logika: teraz już ogarniasz więc mi wyszło

#
Runcheinigal
g/Kuchnia

Lubię placki! Dziś zaszalałem, dojebałem żurawiny do placków- wyszły niezłe, ok. przyznaję to gówno pasuje do samżenia!
Zaqżeram sie teraz serem białym półtłustym wymieszanym z posiekanym młodym cebulem i jego odrostami i solą i pieprzem i kefirem. Do tego plastry żodkiewki. Pieczywo czerstwe jak lubię- dobre- z mojej ulubionej piekarni.
Cisowianka niegazowana z półwytrawnym Chilijskim winem- wiem kiepskie połączenie- ale smakuje.
Do tego: Internet, Chipsy Lays poaprykowe, parę kęsów dobrej swojskiej wędliny pod browara, wraz z dobrze wysmażoną świerzą rybką w prostej panierce, skropionej cytryną i pieczywo opieczone omaszczone masełkiem czosnkowym i można jakoś żyć.
Podsmażyłem również boczek z talarkami ziemniaków osobno- więc można dalej kombinować, albo jeść ;DD
Wszystko to kwestia odpowiedniego dobrania składników, kolejności ich podania i oczywiście przypraw.

#
Show remaining entries (5 replies)
Kaba___JK

@Runcheinigal: Skąd w ogóle wziąłeś ideę - bo w sumie ciekawa. Czytałeś coś, czy sam doszedłeś do takich wniosków?

#
Runcheinigal

@Kaba___JK: Aleksander Sołżenicyn- Archipelag Gułag.
Zarówno idee, jak i sposoby realizacji. Podejrzewam że też minimalny wpływ mogła mieć lektury: Psychiatria Kliniczna, Jung, O Archetypach, behawiorystyka i inne duperele, ale generalnie to Sołżenicyn i to co opisywał.

#
Runcheinigal
g/Kuchnia

Nie wstydźmy się "polskiego smaku"!
Kto z Was ani razu nie tęsknił za racuchami, pierogami, plackami ziemniacznaymi, czy czym tam od Mamy/Babci- niech pierwszy żuci kamień!

#
Runcheinigal
g/Kuchnia

Ojebałem cebulę cieńuśko pokrojoną wzdłuż pasem, z solą, plastrami żółtego sera, oliwkami drelowanymi zielonymi, mASŁEM I CZERSTWYM ZWYKŁYM CHLEBEM NIE KROJONYM. Bardzo smaczne.
Zapijam browarem, jako dep czy tam sos ok jes marynata z oliwek, smak i klimat robią kąski wędzonego bocZku, w plasterkach- niestety kupny, ale daje radę.
W sumie wino wytrane czerwone i wędzona ryba, albo słoninka i wóda czysta+ (woda, czysta zimna i desczówka najlepiej, do uzupełnienia płynów, teraz później i jutros) chłodzona by bardziej pasowały do tego zestawu- ale jak się nie ma co się lubi to się pije i jje to co ma.
Wino by mi bardziej podeszlo- zwłaszcza delikatnie rozcieńczone Cisowianką niegazowaną- ona dobrze robi każdemu wytrawnemu winu do posiłku. Bardzo polecam.
Zwłaszcza do makaronu z sosem, czy innego Spaghetti, pasty czy jak tam

Nic się nie umywa do samku swojskiego:
-bimbru
-słoniny
-deszczówki czystej
-ogórca

  • i dobrego wytrawnego wina

no i oczywiście chipsa paprykowego z browarem, albo suszoną rybką- nie ma lepszej ocji do piwa oprócz innych "przaśności".

#
Analfabeta
g/Kuchnia

Ale sobie zajebistą pizzałkę zrobiłem. Cebula, pieczarki, salami, boczek, mięso mielone świnkowe, szynka, rukola, sos pomidorowy i cieniutkie ciasto :>

#
Show remaining entries (1 reply)
Analfabeta

@Runcheinigal: Mnie sama rukola też nie specjalnie podchodzi, ale do takiej mięsnej pizzy lubię dodać i nie ma to nic wspólnego z modą :)

#
Runcheinigal

@Analfabeta: Może do pizzy z mięsem faktycznie podchodzi. Zainspirowałeś mnie tak że aż sobie dzisiaj też zrobię bo dawno nie robiłem swojskiej pizzy ;]

#
Analfabeta
g/Kuchnia

Tak co do moich obaw co do mrożenia ryżu to powiem wam że internety kłamią. Całe danie (ryż, kurczak, warzywa smażone) po podgrzaniu w mikrofali smakowało bardzo dobrze. Z ryżu wcale się ciapa nie zrobiła jak to wszędzie piszą. Może kwestia tego, że sporo ludzi rozgotowuje ryż/makaron zamiast ugotować al dente i jak potem zamrożą to faktycznie im się ciapa zrobi i bzdury wypisują.
Jedno danie było też z kaszą jaglaną i ona też przeżyła w doskonałej formie :)

#
Show remaining entries (2 replies)
Zian

@Analfabeta: Kurczak z ryżem w jakimś sosie. Zamknięty w hermetycznym pojemniczku w zamrażarce przez 3 tygodnie. Zjedzony po powrocie z Polski i do dziś żyję. Było w dobrym stanie, całkiem smaczne.

#
zskk

@Analfabeta: z mrożeniem ogółem spoko jest z czymkolwiek, chodzi raczej o przechowywaniem tego w lodówce.
@Volkh: nie zawsze się ma i te 20 minut...

#
Analfabeta
g/Kuchnia

Ugotowałem sobie właśnie obiady na cały tydzień, a dopiero teraz przeczytałem, że mrożenie ugotowanego ryżu to nie jest najlepszy pomysł :(

#
Show remaining entries (11 replies)
Runcheinigal

@Kuraito: Spróbuj gryczanej z suszonymi warzywami w torebce. Zupełnie inny smak. Poza tym kasze trzeba umieć przyrządzać, inaczej smakuje jak styropian, czyli wcale.

#
Runcheinigal

@Analfabeta:
@borysses: A jakby to zawekował do słoików i do lodówki? (pasteryzacja, hermetyczne zamknięcie- przecież sprzedają np gołąbki w słoiku i się nie psują, a tam też jest ryż).

-zawekować- u mnie znaczy to tyle co nałożyć czegoś wrzącego prawie do słoika, zakręcić, jak ostygnie to się zassa pokrywka i jest szczelne i bakterii nie ma bo temperatura zabiła (stara szkoła jeszcze była też, że się napełnione słoiki gotowało w garnku z wodą i dokręcało).

#
bzdura
g/Kuchnia

dla wygodnych

dowolna mrożonka wieloskładnikowa, dowolny kawałek mięsiwa
mięso drobno kroję i podsmażam na patelni( najlepiej coś drobiowego , bo szybko)
dodaję mieszankę, mieszam, przykrywam , zmniejszam grzanie i dowolnie czekam
jeśli ma być chrupkie to jakieś7-10 min
do tego lampka białego wina dobrze schłodzonego , PYCHA,polecam

#
Show remaining entries (1 reply)
bzdura

@Kuraito: dzięki, skorzystam , byle nie balsamiczny bo w Aldiku jest afera, wycofali cały ryż

#
spam_only

@bzdura: Jednak ze świeżymi warzywami jest jakieś X00% lepsze, polecam :)

#
Vespera
g/Kuchnia

Ryba na Wigilię trochę inaczej:
ok. 600 - 800 g filetów z ryby (może być karp, ale ja nie lubię, zwykle daję dorsza albo mintaja)
mąka, sól, pieprz, olej, masło
por (to jest to długie, co w filmach często wystaje z siatek z zakupami -niektórzy mylą pora z selerem), rodzynki lub/i suszone śliwki, białe wytrawne wino, śmietana 30%
Filety z ryby kroimy na porcje, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor (na oleju, maśle, albo trochę tego, trochę tego). Usmażone ryby odkładamy, najlepiej w ciepłe miejsce, żeby nie straciły temperatury.
Pora (1 duży lub 2 mniejsze) kroimy w cienkie krążki, smażymy na tłuszczu pozostałym z ryby (tu warto dodac łyżkę masła, smak będzie lepszy). Por musi zmięknąć i zmniejszyc swoją objętość. Potem dodajemy garść rodzynek lub/i suszonych śliwek (co kto lubi, ja robię tylko z rodzynkami), dolewamy też wino około 1/3, max pół szklanki. Mieszamy aż wino niemal całkowicie wyparuje, po czym dodajemy śmietanę (100 g). Mieszamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rybę podajemy przykrytą "pierzynką" z porów.

#
Volkh
g/Kuchnia

Ostrożnie z deglasowaniem winem. Gotuję bolognese, dolałem wina na gorąca patelnię nie przewidziałem że mam mocniejsze niż zwykle. Spektakularny płomień i trochę się poparzyłem :( Bezpieczniej deglasować bulionem albo nawet wodą.

ps. Do dzisiaj promocja na mięso mielone w Biedronce. Wołowe za 13,98/kg mało tłuszczu, polecam.

#
Show remaining entries (2 replies)
only_spam

@Volkh: Ale wiem wtedy że jest z kawałka, a nie z czegoś :P Szynke czy kiełbasę też możesz kupić za te 10-15zł/kg :P

#
Volkh

@only_spam: Całą szynkę można kupić w promocji i za 9,90 dlatego wieprzowinę sam mielę. Niestety, ze względu na cenę wołowinę jadam od święta a jak jest taka oferta jak dzisiaj to korzystam. Ta biedronkowa ma ładny kolor, niewiele mi ubyło po solidnym podsmażeniu, tłuszczu dużo też nie musiałem odlewać.
W przyszłym tygodniu ze szwagrem i teściem składamy się na świniaka wtedy dopiero będzie dobre mięsko :D

#
Volkh
g/Kuchnia

Dostałem dwadzieścia kilka kilogramów śliwek od teściów. Przygotowałem 4 słoje chutneya, 2 ciasta (jedno ucierane, drugie bez pieczenia z kaszą manną) jutro na obiad knedle ziemniaczane, w tygodniu planuję jeszcze jedne knedle ale serowe i kolejne ciasto śliwkowe z budyniem. Pomimo heroicznych starań nadal pozostanie mi przynajmniej kilka kilogramów śliwek. Co mogę z nimi zrobić? Jakieś pomysły?

#
Show remaining entries (9 replies)
Kuraito

@Volkh: Ten rower miejski to dopiero od tego lata jest, czy mi się wydaje?
W sumie dziwne, że w takim miejscu nie zrobili stacji.

#
Volkh

@Kuraito: Od tygodnia. Stacji nie zrobili ani przy Galaxy ani Turzynie ponieważ mają nadzieję że kupcy zasponsorują. Sama idea świetna a rower bardzo przydatny.

#
akerro
g/Kuchnia

kupcie sobie największe pieczarki jakie znajdziecie, potnijcie je w wielkie plastry (jak naleśniki). lekko podsmażyć aż puszczą soki, jak zaczną puszczać soki (z obu stron, bo trzeba przekładać je) to zalejcie jajkami. w ten sposób dostaniecie placki pieczarkowo-jajkowe. pycha. miałem takie placki pieczarkowe większe od dłoni.

#
Volkh

@akerro: W sumie to nie placki a zwykły omlet pieczarkowy :P Zgadzam się, bardzo smaczny.

#
akerro
g/Kuchnia

https://imgur.com/gallery/hIWAa

#
Show remaining entries (18 replies)
akerro

@Jezor: i będziesz za kogoś generował linki?

mam od dzisiaj wolne, jutro napiszę podobny moduł do bota

#
Jezor

@akerro: egzakli

#
akerro
g/Kuchnia

Mam 8kg wiśni sokowych, nigdy nic wcześniej z wiśni nie robiłem. Co zrobić z wiśni?

#
Show remaining entries (6 replies)
szarak

@akerro: w słoiki! W słoiki! Będzie kompot jak ta lala!

#
borysses

@akerro: nalewki

#
Runcheinigal
g/Kuchnia

Zjedz pierwszego-jest smacznie, zjedź drugiego- jest przyjemnie pikantnie. Zjedz trzeciego- jesteś niezły kozak.

Co jakiś robię tymi śledzikami śmieszki ze znajomych. Ja zjadłem na raz cztery- a lubię pikantne bardzo, bardzo i żaden sos mi nie straszny (oprócz tych dziwolągów maxmaxmega pikantnych).

http://img.styl.fm/newsy/uploads/2010/09/koreczki_sledziowe_po_meksykansku_seko_sa-kopia.jpg

#
Show remaining entries (5 replies)
Runcheinigal

@zskk: @kalmanawardze: No to szacun za hardcor, a ja myślałem że jestem dobry jak śledziki popijam browarem, zjem czekoladę i jest spoko

#
Runcheinigal

@jebiemnieto: Nie, ale ostatnio domowe popiłem 7up'em.

#